A Magyar Corvin-lánc két új Kitüntetettje

Két Nobel-díjas tudós, Prof. Dr. Karikó Katalin biokémikus és Prof. Dr. Krausz Ferenc fizikus Magyar Corvin-lánc kitüntetésben részesült

Fotó: Sándor-palota

Dr. Sulyok Tamás köztársasági elnök a tudományos munkájukat 2023-ban Nobel-díjjal elismert két világhírű magyar kutatónak, Prof. Dr. Karikó Katalin biokémikusnak és Prof. Dr. Krausz Ferenc fizikusnak adta át a Magyar Corvin-lánc kitüntetést a Sándor-palotában tartott ünnepségen 2024. június 18-án. A kitüntetéssel egyúttal a Magyar Corvin-lánc Testület tagjává válik a két tudós, így a jövőben ők is közreműködnek a Testület tudomány, művészet, magyar oktatás és művelődés fellendítését célzó küldetésének megvalósításában.

Dr. Sulyok Tamás köztársasági elnök köszöntőjében elmondta: Karikó Katalin és Krausz Ferenc rendkívüli tudományos teljesítményeik elismeréseként a Magyar Corvin-lánc kitüntetésben részesülnek, ezzel először történik meg, hogy egyszerre két Nobel-díjas tudós is csatlakozik a Testülethez. Kiemelte, mindketten a tavalyi év főhősei voltak, akik világszerte elismerést szereztek Magyarországnak. Áttörő felfedezéseik nemcsak a tudományos közösséget gazdagították, hanem nemzeti büszkeséget és dicsőséget is hoztak hazájuknak. Beszédében méltatta a két tudós szerénységét, alázatát, valamint a haza és szülőföld iránti elkötelezettségét, ami mindannyiunk számára példaként szolgál.

Prof. Dr. Karikó Katalin Nobel-díjas biokémikus, Magyar Szent István-renddel és Széchenyi-díjjal kitüntetett kutatóbiológus, a Magyar Tudományos Akadémia tiszteleti tagja, az Academia Europaea, a német Leopoldina Nemzeti Tudományos Akadémia, a Francia Tudományos Akadémia, az Amerikai Nemzeti Orvostudományi Akadémia és a Pápai Életvédő Akadémia tagja, a Pennsylvania Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem professzora, egyetemi tanár; egyedülálló tudományos munkássága, a szintetikus mRNS-alapú vakcinák orvosi technológiájának kifejlesztését megalapozó korszakos felfedezése, a magyar tudományos élet erősítésében és hírnevének növelésében, valamint a magyar felsőoktatás támogatásában játszott jelentős érdemei elismeréseként kapta a Magyar Corvin-lánc kitüntetést.

Prof. Dr. Krausz Ferenc Nobel-díjas és Wolf-díjas fizikus, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja, az Academia Europaea, az Osztrák Tudományos Akadémia, az Orosz Tudományos Akadémia, a német Leopoldina Nemzeti Tudományos Akadémia tagja, a müncheni Lajos–Miksa Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára, a garchingi Max Planck Kvantumoptikai Intézet igazgatója; a Molekuláris- Ujjlenyomat Kutató Központ ügyvezetője és tudományos igazgatója; jelentős kutatói és tudományos munkássága, az attoszekundumos fizika megalapozását meghatározó felfedezései és úttörő kutatási eredményei, valamint mérvadó oktatói munkája és példaértékű társadalmi szerepvállalása elismeréseként vehette át a Magyar Corvin-lánc kitüntetést.

Az ünnepségen Karikó Katalin és Krausz Ferenc kifejezte köszönetét és elmondta, milyen rendkívüli megtiszteltetés számukra, hogy az ország legnagyobb kiválóságait tömörítő Magyar Corvin-lánc Testület tagjai lehetnek. Kifejezték elkötelezettségüket, hogy minden tudásukkal és tapasztalatukkal igyekeznek segíteni és inspirálni a jövő kutatóit, valamint támogatni a hazai tudományos munkát és egyetemi oktatást.

Prof. Dr. Vizi E. Szilveszter, a Magyar Corvin-lánc Testület elnöke a kitüntetetteknek gratulálva kifejezte örömét, hogy Karikó Katalin és Krausz Ferenc személyében két olyan világhírű tudóssal bővül a Testület, akik követendő példát jelentenek a magyar fiatalok és kutatók számára egyaránt. Hozzátette, a Magyar Corvin-lánc Testület két új tagja is bizonyítja, hogy a magyar szellemi elit világszínvonalon tud teljesíteni, a magyarok sokat tudnak adni a világnak. Hangsúlyozta, a Magyar Corvin-lánc Testület a magyar tudomány, kultúra és művészetek legjobbjainak társasága, a két kiváló tudóssal tovább erősödött és gyarapodott. Karikó Katalin felfedezése az emberek millióinak életét mentette meg, Krausz Ferenc fizikus pedig beláthatatlan lehetőségeket nyitott a tudományban. Vizi E. Szilveszter elnök az ünnepségen átnyújtotta a Magyar Corvin-lánc történetét bemutató kétkötetes album számozott példányait az új kitüntetetteknek.

A Magyar Corvin-láncról és a Magyar Corvin-lánc Testületről szóló 2023. évi XLIX. törvény szerint a Magyar Corvin-lánccal kitüntetettek száma egy időben nem haladhatja meg a tizenötöt. A kitüntetés legutóbbi átadására 2018-ban került sor, a Magyar Corvin-lánc Testületnek azóta 12 tagja volt, ami a mai nappal 14 főre bővült.

Szívből gratulálunk Karikó Katalinnak és Krausz Ferencnek a Magyar Corvin-lánc kitüntetéshez!