Hírek

A Magyar Corvin-lánc Testület a Karmelita kolostorban

2021. december 7. napján Orbán Viktor miniszterelnök úr vacsorán látta vendégül a Magyar Corvin-lánc Testület tagjait a Karmelita kolostorban.

A vacsorán megjelent Áder János köztársasági elnök úr is.

Fodor Gábor várkapitány vetített képes előadáson bemutatta a Budai Vár, a gellérthegyi Citadella, a Visegrádi Vár és a Királyi Palota helyreállítását, az elkészült épületeket és a tervezett további rekonstrukciót.

A testületi tagok kérdéseire Miniszterelnök úr elemezte a hazai és nemzetközi helyzet összefüggéseit, amelyet eszmecsere követett.

A beszélgetés során programokat javasoltak a 2022-ben elkészülő Magyar Corvin-lánc Testület székházába.

Megkezdődött a Róheim-villa felújítása. Rövidfilm sorozatunkban a kivitelezés munkálatait követjük nyomon.

A második epizód ide katintva tekinthető meg, vagy tölthető le (~1,3 GB mp4 formátumban).

A harmadik epizód ide kattintva tekinthető meg vagy tölthető le (~0,8 GB mp4 formátumban).

A negyedik epizód ide kattintva tekinthető meg vagy tölthető le (~1,1 GB mp4 formátumban).

Az ötödik rész ide katintva tekinthető meg, vagy tölthető le (~1,3 GB mp4 formátumban).

A Szent István–rend nemzeti elismerésünk legrangosabb kifejezője, a tiszteleté határon innen és túl.

Augusztus 20-án, nemzeti ünnepünkön, Lovász László matematikusnak és Vizi E. Szilveszter orvos, agykutató, farmakológusnak, a Corvin lánc Testület akadémikus tagjainak, világhírű tudósoknak Áder János köztársági elnök adta át a megtisztelő elismerést.

„Hagyományaink szerint a nemzeti ünnepünkön a Szent István–rend átadásával a legkiválóbbaknak adjuk meg a kellő tiszteletet. Ma azoknak, akik Eötvös Loránd méltó utódai voltak a Magyar Tudományos Akadémia elnöki posztján. Méltó utódok, kiváló tudósok, jó magyarok” – mondta Áder János. 

Lovász László matematikus a kitüntetés átvétele után arról szólt: az ember, miközben a saját problémáján gondolkodik, sokszor jelentős előrelépést érhet el, ha van kitekintése más tudományterületre is. Annak, hogy Magyarországon nagy hagyománya van a matematika tudományának, az a legfontosabb oka, hogy már világviszonylatban is nagyon korán elindult a matematikai tehetséggondozás az országban. Nyilván egy kis ország nem tudja a matematika egészét befolyásolni, de annak egyes területein jelentős eredményeket érhet el, ahogy Magyarországon is történt – fejtette ki a tudós.

Vizi E. Szilveszter agykutató kiemelte: azzal, hogy két volt akadémiai elnök megkapta a Szent István–rendet, a magyar tudomány szereplőit is díjazták. – Az orvostudomány területén külön jutalom, hogy az ember olyan összefüggéseket tárhat fel, amelyekkel segíthet másokon. Szerencsés vagyok, hogy ez a lehetőség számomra is megadatott – mondta a neves orvos.    

Elkészült a Corvin-lánc története című két kötetes kiadvány, amit Gyuricza Péter állított össze.

A művet Újváry Gábor történész lektorálta. A borító Sára Ernő grafikus munkája.

A mű fejezetei bemutatják a Corvin-lánc kitüntetés történetét, az 1930-as megalapítástól 1942-ig terjedő időszak kitüntetettjeit és a 2001-es „feltámasztástól” a magyar kultúra  hazai és határon túli  díjat nyert szellemi vezérkarát.

Művészeket és tudósokat szinte minden területről, ahol a magyar géniusz az elmúlt évtizedekben alkotott.

Megkezdődött a Róheim-villa felújítása. Rövidfilm sorozatunkban a kivitelezés munkálatait követjük nyomon.

Az első epizód ide katintva tekinthető meg, vagy tölthető le (~0,7 GB mp4 formátumban).

A Norvég Tudományos Akadémia 2021-ben a matematikusok Nobel-díjaként jegyzett Abel-díjat adományozta Lovász Lászlónak, a Magyar Corvin-lánc Testület tagjának „meghatározó jelentőségű munkásságáért az elméleti számítógép-tudomány és a diszkrét matematika terén és szerepéért abban, hogy ezek a modern matematika központi területévé válhattak.”

Elkészült a Róheim-villa történetét és jelenlegi állapotát bemutató rövidfilm következő része

A film ide katintva tekinthető meg, vagy tölthető le (~1 GB mp4 formátumban).

Elkészült a Róheim-villa történetét és jelenlegi állapotát bemutató rövidfilm következő része

A film ide katintva tekinthető meg, vagy tölthető le (~1 GB mp4 formátumban).

Elkészült a Róheim-villa történetét és jelenlegi állapotát bemutató rövidfilm következő része

A film ide katintva tekinthető meg, vagy tölthető le (~1,2 GB mp4 formátumban).

"Kikötő a liget partján" címmel jelent meg újabb cikk a Budapest című folyóirat 2020/8. számában.

A cikk itt is megtekinthető (PDF).

Sorsforduló a Hermina úton, ismét a város ékessége lehet a Róheim-villa címmel jelent meg írás a Budapest című folyóirat 2020/2. számában.

A cikk itt is megtekinthető (PDF).

Elkészült a Róheim-villa történetét és jelenlegi állapotát bemutató rövidfilm

A film ide katintva tekinthető meg, vagy tölthető le (~1,8 GB mp4 formátumban).

Elkészült a Róheim-villa állagmegóvása érdekében felállított védőállvány-rendszer

Maróth Miklós kinevezése

Orbán Viktor miniszterelnök úr Maróth Miklós akadémikus urat, a Magyar Corvin-lánc Testület tagját nevezte ki öt évre az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Titkárság Irányító Testülete elnökének.

Marton Éva művésznő kitüntetése

Marton Éva művésznő, a Magyar Corvin-lánc Testület elnökhelyettes asszonya 2019. június 18-án az Egyesült Államok budapesti nagykövetségén kiemelkedő pályafutása elismeréseként vette át a The Kennedy Center International Commitee on the Arts Művészeti Arany Medálját (Gold Medal in the Arts).

2019. május 10-én közgyűlést tartott a Magyar Corvin-lánc Testület

A közgyűlésen elfogadták a Testület 2018. évi tevékenységéről és gazdálkodásáról szóló beszámolót, a 2019. évi költségvetési tervet, módosították az Alapszabályt és elfogadták a jogszabályokban kötelezően előírt, a Testület szervezetét és működését érintő szabályzatokat.

Vizi E. Szilveszter elnök úr előterjesztésében megtárgyalták, majd elfogadták a Testület tevékenységének 2019 – 2020. évekre tervezett programját.

Elhunyt John Lukács

2019. május 6-án, életének 96. évében elhunyt John Lukács (Lukács János Albert), Széchenyi-nagydíjas történész, író, a Magyar Corvin-lánc Testület tagja.

Koszorúzás Tisza István halálának 100. évfordulója alkalmából

2018. október 31-én a Magyar Corvin-lánc Testület elnöke, Vizi E. Szilveszter és alelnöke, Marton Éva koszorút helyeztek el a Róheim-villa kertjében, Tisza István emléktáblájánál halálának 100. évfordulója alkalmából.

 MTI/Máthé Zoltán

 MTI/Máthé Zoltán

(Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A Magyar Corvin-lánc Testület közgyűlése

A Magyar Corvin-lánc Testület 2018. szeptember 12-én közgyűlést tartott, ahol módosították a Köztestület Alapszabályát és elfogadták a 2018. évi költségvetési tervet.

A közgyűlésen Klinghammer István főtitkár úr tájékoztatta a tagokat a Róheim-villa átvételének előkészületeiről és a Testület szakmai terveiről.

Budapest díszpolgára lett Lovász László

fotó: mta.hu

A Magyar Tudományos Akadémia elnöke a matematika és a számítógép-tudomány területén végzett világhírű kutatómunkájáért, hazai és nemzetközi oktatói, valamint magas szintű vezetői tevékenysége elismeréséül vehette át Tarlós István főpolgármestertől a kitüntetést a Fővárosi Közgyűlés 2018. június 19-i ünnepi ülésén.

Átadták a Corvin-lánc kitüntetéseket

2018. február 12-én, az Országház Vadász termében Áder János  köztársasági elnök úr Kövér László házelnök úr és Orbán Viktor miniszterelnök úr jelenlétében Corvin-lánc kitüntetést adományozott

Huszti Péter színművésznek,
Maróth Miklós klasszika-filológus, orientalista akadémikusnak,
Martonyi János jogtudósnak,
Melocco Miklós szobrászművésznek,aki később veszi át a kitüntetést,
Sir George Radda biokémikus akadémikusnak,
Ritoók Zsigmond klasszika-filológus akadémikusnak,
Sótonyi Péter orvos akadémikusnak.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

A kitüntetési ünnepséget követően Orbán Viktor miniszterelnök úr a parlament Gobelin termében díszebéden látta vendégül a Corvin-lánc Testület tagjait, ahol a tagok közgyűlés keretében megválasztották a Magyar Corvin-lánc Testület elnökének Vizi E. Szilvesztert, alelnöknek Marton Évát és főtitkárnak Klinghammer Istvánt.

Elhunyt Kallós Zoltán

2018. február 14-én, életének 92. évében, szülőfalujában, Válaszúton elhunyt Kallós Zoltán néprajztudós,
a Nemzet Művésze, a Kossuth-nagydíj birtokosa, a Magyar Corvin-lánc Testület tagja.

Neumann professzori cím Lovász Lászlónak
 

2017. május 27-én a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Szenátusának nyilvános ülésén vehette át a Magyar Tudományos Akadémia elnöke az első alkalommal odaítélt „Neumann János” professzori oklevelet és plakettet.

Az elsőként megadott címet azon kimagasló, nemzetközi szinten is ismert és elismert tudományos teljesítményt nyújtó hazai vagy külföldi egyetemi tanárnak adományozhatják, akinek a tudományterülete, tevékenysége kapcsolódik a Neumann János által elért tudományos eredményekhez, és a tevékenysége kötődik az egyetemhez.
 

Vizi E. Szilveszter kapta az Akadémiai Aranyérmet
 

2017. május 8-án Vizi E. Szilveszter Széchenyi-nagydíjas agykutató kapta a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) legrangosabb kitüntetését, az Akadémiai Aranyérmet a tudós testület 188. közgyűlésén jelentette az MTI. Vizi E. Szilveszter a központi és perifériás idegrendszer ingerületátvitele, valamint a kémiai ingerületátvitel farmakológiája terén végzett világszerte elismert kutatásokért vehette át az Akadémiai Aranyérmet.
 
Europa Nostra-díjat kapott Kallós Zoltán
 

Az Európai Bizottság és az Europa Nostra 2017. április 5-én hozta nyilvánosságra a kulturális örökségvédelem terén legnevesebbnek számító uniós elismerés, az Európai Unió Kulturális Öröksége díj/Europa Nostra-díj 2017. évi díjazottjait, köztük Kallós Zoltán nevét. A kulturális örökségvédelem terén végzett kutatásaik, figyelemfelkeltő és értékmentő munkájuk, tudatosító és oktatói tevékenységük elismeréseként 18 országból, összesen 29 díjazottat tüntettek ki.    

A kétszeres Kossuth-díjas néprajztudós nemcsak a legrangosabbnak számító uniós elismerésnek számító Europa Nostra-díj kitüntetettje, hanem ő veheti át az idei Közönségdíjat is.
 
Jelenits István kapta a Magyar Művészeti Akadémia Aranyérmét
 

2017. május 25-én a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) megtartotta idei első közgyűlését, amelyen megválasztották a rendes és levelező tagokat, valamint odaítélték az MMA köztestületi díjait is.

Az idei köztestületi díjazottak előtt Jelenits István Széchenyi-díjas piarista szerzetes, teológus, író, tanár vette át a Magyar Művészeti Akadémia Aranyérmét, aki 2016-ban kapta az elismerést meghatározó irodalmi és nevelési tevékenységéért.

Kallós Zoltán Kossuth-nagydíjat kapott

Áder János Magyarország köztársasági elnöke 2017. március 15. napján Kossuth-nagydíjat adományozott Kallós Zoltánnak.
A Kossuth-díjas néprajztudós, népzenegyűjtő, a nemzet művésze, a Magyar Corvin-lánc kitüntetettje, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a Magyar Néprajzi Társaság tiszteletbeli tagja, a Kallós Zoltán Alapítvány alapítója részére példaértékű életútja során őseink hagyatékának, népi kultúránk legszebb kincseinek továbbörökítése mellett a szórványvidéken élő magyar gyermekek anyanyelvének és kultúrájának megőrzését is odaadóan szolgáló értékmentő munkája, valamint az erdélyi és az anyaországi táncházmozgalom elindításában és fenntartásában vállalt szerepe elismeréseként.
 „Mindig a magyarságért akartam tenni, soha nem a díjakért csináltam”- mondta Kallós Zoltán
 

Elhunyt Oláh György
 


Életének 90. évében otthonában elhunyt Oláh György Nobel-díjas tudós a 20. század egyik legmeghatározóbb kémikusa, a  Magyar Corvin-lánc Testület tagja
 

Megemlékezés

2017. március 2. napján Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen Jelenits István piarista szerzetes, teológus, író, a Magyar Corvin-lánc Testület tagja a Testület nevében koszorút helyezett el a költő sírjánál.

Díjat neveztek el Granasztói Györgyről

A Teleki László Alapítvány Granasztói György emlékére létrehozta a Granasztói György-díjat – a Kárpát-medence magyar műemlékeiért. A díjat 2016 decemberében Káldi Gyula építész kapta.

Elhunyt Kocsis Zoltán

2016. november 6. napján elhunyt Kocsis Zoltán kétszeres Kossuth-díjas karmester, zongoraművész és zeneszerző, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar főzeneigazgatója a Magyar Corvin-lánc Testület tagja.  Temetéséről később intézkednek.

 

Nagy sikerrel zárult a II. Nemzetközi Marton Éva Énekverseny

A II. Nemzetközi Marton Éva Énekversenyre öt kontinens huszonöt országából több mint száz fiatal énekművész jelentkezett. A Marton Éva vezette bíráló bizottság 77 versenyzőt juttatott tovább 18 nemzet képviseletében. A Budapestre érkezett fiatal énekesek egy szabadon választott Liszt-dalt és egy operarészletet adtak elő. A nagy gonddal megvalósított énekverseny élő internetes közvetítését a világ több országából követték.

Az énekverseny Nagydíját és a közönségdíjat a fehérorosz Alexander Roslavets, az I. díjat a mongol Ankhbayar Enkhbold nyerte el, a II. díjat az egyetlen döntőbe jutott magyar versenyzőnek, Horti Lillának ítélte oda a zsűri, míg a III. díjat a lengyel Lucyna Jarzabek kapta. A magyar kormány által biztosított támogatásból megrendezett verseny Marton Éva vezette zsűrijébe az operavilág olyan magyar és nemzetközi kiválóságai kaptak meghívást, mint Miguel Lerín, az európai operaélet egyik legbefolyásosabb menedzsere, Vittorio Terranova, a F. Tagliavini operaverseny művészeti vezetője, Christina Scheppelmann, a barcelonai Teatro Liceu főigazgatója, a dél-koreai Sung Bin Kim, a Daeshin University zeneművészeti karának dékánja, Anatoli Goussev, a La Scuola Musicale in Foro Buonaparte di Milano professzora, Honghai Ma, a sanghaji Központi Zeneakadémia professzora, illetve Meláth Andrea, a Zeneakadémia Ének Tanszékének vezetője és Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója.

A II. Nemzetközi Marton Éva énekverseny fővédnöke Áder János Magyarország Köztársasági Elnöke, védnökök: Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter; Dr. Batta András zenetörténész; Tarlós István, Budapest főpolgármestere; Dr. Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora. A kormány kiemelt feladatának tartja a zenei tehetséggondozást és zenei kulturális értékeink továbbörökítését.

Marton Éva kitüntetése

2016. augusztus 20-án Marton Éva, a világ egyik legkiemelkedőbb drámai szoprán énekesnője, Magyar Corvin-lánc Testület alelnöke, Áder János köztársasági elnöktől Magyarország legmagasabb állami kitüntetését, a Szent István Rendet vette át.

 

Elhunyt Granasztói György

2016. augusztus 9-én elhunyt Granasztói György történész, egyetemi tanár, miniszterelnöki főtanácsadó, a Magyar Corvin-lánc Iroda vezetője. Temetése a Farkasréti temetőben 2016. augusztus 25. napján lesz.

 
Elhunyt Zsigmond Vilmos

2016. január elsején otthonában elhunyt Zsigmond Vilmos Oscar-díjas operatőr, a Magyar Corvin-lánc Testület tagja, a kortárs film- és fotóművészet egyik legjelentősebb alakja. Zsigmond Vilmos temetése Amerikában, szűk családi körben 2016. január 23-án lesz.

 

Elhunyt Nemeskürty István


Életének 91. évében    2015. október 8-án elhunyt Nemeskürty István a Magyar Corvin-lánc Testület elnöke, Széchenyi-díjas és Kossuth-nagydíjas író, irodalom- és filmtörténész, egyetemi tanár.Nemeskürty István temetése a Szervita téri Belvárosi Szent Anna templomban lesz 2015. november 3. napján 15 órakor.

Elhunyt Lámfalussy Sándor

Fotó: Botár Gergely

Életének 87. évében elhunyt Lámfalussy Sándor közgazdász-professzor a Magyar Szent István Rend birtokosa, a Magyar Corvin-lánc Testület tagja.
 

Zsigmond Vilmos kiállítása

2015. április 11-én Fényképezte Zsigmond Vilmos címmel kiállítás nyílt az idén 85. születésnapját ünneplő Zsigmond Vilmos Oscar-díjas operatőr fotográfiáiból. Megnyitásakor köszöntő beszédet Balog Zoltán miniszter úr mondott. Itt eddig még nem látott művek kerültek kiállítása, mely 2015. június 21-ig lesz látható Ludwig Múzeumban.  Zsigmond Vilmos elmondta: születésnapja alkalmából megvalósuló tárlat ötlete barátjától, Romwalter Bélától származik. A kiállítás megrendezését a Magyar Corvin-lánc Testület is ajánlotta, több Testületi tag is megjelent a megnyitón.


A Magyar Corvin-lánc Testület ülése a Parlamentben

2015. április 7. napján Orbán Viktor miniszterelnök díszvacsorán látta vendégül a Magyar Corvin-lánc Testület tagjait az Országház Gobelin termében. Az esemény egyben a Testület 2015. évi első ülése is volt.

Granasztói György Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést kapott

2015. március 15-én Áder János, Magyarország köztársasági elnöke - Orbán Viktor miniszterelnök előterjesztésére - nemzeti ünnepünk alkalmából Granasztói Györgynek a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést adományozta.


A Magyar Corvin-lánc Testület a Sándor-palotában

2014. november 19-én Áder János köztársasági elnök a Sándor-palotában ebéden látta vendégül a Magyar Corvin-lánc Testület tagjait, Testületi ülés keretében. A Testületi tagok kezdeményezésére az Elnök úr elemezte a hazai és nemzetközi helyzet összefüggéseit, amelyet élénk eszmecsere követett. A Testület néhány javaslattal is élt.


Marton Éva és Kallós Zoltán a Nemzet Művésze díjat vette át

2014. november 17-én a Magyar Művészeti Akadémia Nemzet Művésze díjat vette át Marton Éva operaénekes és Kallós Zoltán néprajztudós a Pesti Vigadó Dísztermében.
Az elismerést a magyar művészeti élet kimagasló teljesítményt nyújtó képviselőinek személyes megbecsülése, illetve méltó életkörülményeinek biztosítása céljából alapította az Országgyűlés.
A kitüntetést Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke adta át.

Befejeződött  az I. Nemzetközi Marton Éva Énekverseny

2014. szeptember 21. napján befejeződött az I. Nemzetközi Marton Éva Énekverseny.
Az énekversenyre harminchét ország csaknem 150 művésze jelentkezett melyen az előzsűrizés után 62 fiatal énekes, köztük 9 magyar vehetett részt.
Az I. Nemzetközi Marton Éva Énekverseny Grand Prix nagydíját Vörös Szilvia nyerte.
A Marton Éva elnökletével működő zsűri tagja Jelena Obrazcova világhírű mezzoszoprán; Vittorio Terranova tenor, a Tagliavini-verseny művészeti igazgatója; Sabino Lenoci, a rangos l'opera magazin igazgatója, a Sarzana operafesztivál művészeti vezetője; Miguel Lerín, az európai operaélet egyik legbefolyásosabb menedzsere; Pal C. Moe producer, a Bajor Állami Operaház és a Glyndebourne Fesztivál casting menedzsere; Peter Mario Katona, a londoni Királyi Operaház casting igazgatója; Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója és Kocsár Balázs karmester.Ismertes, hogy Marton Évának köszönhető a Zeneakadémia első saját rendezésű nagyszabású nemzetközi zenei versenye magas színvonalon és óriási érdeklődés közepette valósulhatott meg.
 

Zsigmond Vilmos a 11. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon a CineFest Életműdíjat vette át

2014. szeptember 21. napján a 11. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál Ünnepélyes Díjátadó gáláján a CineFest Életműdíjat Zsigmond Vilmos személyesen vette át. Az Oscar-díjas operatőrt a közönség vastapssal köszöntötte. Zsigmond Vilmos elmondta nagyon jól érezte magát a városban, ahova mindenképpen szeretne még visszatérni.
 

A Magyar Corvin-lánc Testület ülése a Parlamentben

2014. június 23. napján Orbán Viktor miniszterelnök díszvacsorán látta vendégül a Magyar Corvin-lánc Testület tagjait az Országház Gobelin termében, mely esemény egyben a Testület 2014. évi első ülése is volt.

 

Lukács János történész-professzor átvette a  Széchenyi Nagydíjat

2014. június 18-án Szapáry György Magyarország washingtoni nagykövete jelenlétében Granasztói György a Magyar Corvin-lánc Iroda irodavezetője Lukács János történész-professzornak otthonában átadta Széchenyi Nagydíjat, melyet, több mint harminc könyvet felölelő nemzetközi jelentőségű és meghatározó szerepet játszó történészi pályafutása, valamint a magyar történeti gondolkodást megújító tevékenysége, nagy ívű életműve és annak hatása elismeréseként kapott 2014. március 15-én.

Nemeskürty István a Magyar Corvin-lánc Testület elnöke a Magyar Művészeti Akadémia Életműdíját kapta

2014. május 30. napján Nemeskürty István, Széchenyi-díjas és Kossuth-nagydíjas író, irodalom- és filmtörténész, egyetemi tanár, a Magyar Corvin-lánc Testület elnöke, a magyarság felemelkedéséért bátran vállalt szolgálatáért, a szellemi összetartozást és nemzettudatot erősítő irodalmi, filmes és közéleti munkásságáért a Magyar Művészeti Akadémia Életműdíját kapta.  

Zsigmond Vilmos kitüntetése Cannes-ban

2014. május 23-án Zsigmond Vilmos Oscar-díjas operatőr, a Magyar Corvin-lánc Testület tagja a Cannes-i Filmfesztivál fesztiválpalotájának Bunuel termében életműve elismeréseképpen a Pierre Angénieux Excellens in Cinematography díjat vette át.  

Lovász László a Magyar Corvin-lánc Testület tagja a Magyar Tudományos Akadémia új elnöke

2014. május 6-án a voksok 61,8 százalékával a Magyar Tudományos Akadémia huszadik elnökévé választották Lovász László matematikust, a Magyar Corvin-lánc Testület tagját.

Budapest díszpolgári címet kapott Jelenits István és Kocsis Zoltán

2014. június 19-én a Fővárosi Közgyűlés ünnepi ülésén átadták Budapest díszpolgári címeit. Díszpolgári címet adományoztak Jelenits István piarista szerzetes, teológus, író, professor emeritusnak és Kocsis Zoltán főzeneigazgató, zongoraművész, karmesternek a Magyar Corvin-lánc Testület tagjainak.

Lukács János történész professzor, a Magyar Corvin-lánc Testület tagja életműve elismeréseképpen Széchenyi Nagydíjat  kapott.

2014. március 15-én Magyarország köztársasági elnöke a miniszterelnök előterjesztésére életműve elismeréseképpen Széchenyi Nagydíjat adományozott  Lukács János történész professzor, a Magyar Corvin-lánc Testület tagjának. A kitüntetést Lukács professzor nevében Granasztói György, a Magyar Corvin-lánc Iroda vezetője vette át. 

Kitüntetést neveztek el Lámfalussy Sándor közgazdász professzor, a Magyar Corvin-lánc testület tagjáról

2013. december 10-én megjelent sajtóhírek szerint Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a Magyarország címerének és zászlajának használatáról szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (7) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 41. cikk (4) bekezdésében meghatározott hatáskörében eljárva, a Magyar Nemzeti Bank célkitűzéseinek és feladatkörének megfelelően a közgazdaság és a pénzügyek területén elismert és kiemelkedő szakmai munkát és teljesítményt nyújtó hazai és külföldi szakemberek megbecsülésének kifejezésre juttatására és támogatására elnöki díjat alapít. A díj első fokozatát, melyet nemzetközi díjként, nemzetközileg elismert pénzügyi és gazdasági szaktekintélyeknek adományozhatnak, Lámfalussy Sándor közgazdász professzorról, a Magyar Corvin-lánc Testület tagjáról nevezték el.

Fotó: MNB

 

Elhunyt Szokolay Sándor

2013. december 8-én soproni otthonában elhunyt Szokolay Sándor Kossuth-díjas zeneszerző, a Magyar Corvin-lánc Testület tagja.

Fotó: Szokolay Sándor

 

Marton Éva Príma Primissima díjat kapott

2013. december 6-án Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, kamaraénekes, professor emerita, a Magyar Corvin-lánc Testület alelnöke zeneművészet kategóriában Prima Primissima díjat kapott.

Fotó: primissima.hu

A Magyar Corvin-lánc Testület a Sándor palotában

2013. október 1-én Áder János köztársasági elnök a Sándor palotában vendégül látta a Magyar Corvin-lánc Testület tagjait. A találkozón megbeszélés tárgya volt az iskolai zeneoktatás jelentősége a magyar kultúra ápolása érdekében, és a Testület tagjai közül többen is hangsúlyozták, hogy a Kodály módszer továbbélése, fejlesztése ebben az összefüggésben különleges érdek. Téma volt továbbá az ország versenyképességének növelését szolgáló alapkutatások támogatása oly módon, hogy néhány kiemelt területen biztosítani kellene elismert külföldi tudósok magyarországi kutatótevékenységének finanszírozását.

Granasztói György professzor, a Magyar Corvin-lánc Iroda vezetője a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottságban.  

Granasztói György professzort, a Magyar Corvin-lánc Iroda vezetőjét Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes 2013. szeptember 1-i hatállyal a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság tagjává nevezte ki.

Lámfalussy Sándor kitüntetése

2013. augusztus 20-án Lámfalussy Sándor közgazdász, a Magyar Corvin-lánc Testület tagja Áder János köztársasági elnöktől a Magyarország legmagasabb állami kitüntetését, a Szent István Rendet vehette át.

Fotó: Botár Gergely

Lukács János történész Magyarországon

2013. május 23-án Orbán Viktor miniszterelnök és Áder János köztársasági elnök vendégül látta a Magyar Corvin-lánc Testület tagjait abból az alkalomból, hogy Lukács János professzor, a Magyar Corvin-lánc Testület tagja nagysikerű előadásokat tartott a Pázmány Péter Tudományegyetem, valamint az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán.

Fotó: Árvai Károly

 

A Magyar Corvin-lánc Testület közös nyilatkozata

2013. március 28-án megjelent a Magyar Corvin-lánc Testület közös nyilatkozata, melyben a Testület „megállapítja, hogy a faji megkülönböztetést a magyar társadalom, a magyar közélet szereplőinek túlnyomó többsége elutasítja”. A Testület szorgalmazza a rasszizmus elleni harccal kapcsolatos társadalmi és kormányzati erőfeszítések folytatását, valamint megőrzendőnek tartja a politikai táborokon átívelő széles egyetértés fenntartását.

A Magyar Corvin-lánc Testület ülése

2013. március 7-én Orbán Viktor miniszterelnök meghívására a Magyar Corvin-lánc Testület ülést tartott az Országház Gobelin termében. A Testület a Miniszterelnök úrral folytatott megbeszélést követően, mely alkalommal több fontos, a közéletet foglalkoztató kérdésről is eszmét cseréltek, egy, a magyar kormánynak a rasszizmus különböző megnyilvánulásaival kapcsolatos erőfeszítéseit üdvözlő és támogató nyilatkozat kiadásáról határozott.

Fotó: Pelsőczy Csaba

 

Granasztói György, a Magyar Corvin-lánc Iroda vezetője az Amerikai Egyesült Államokba látogatott

2012. november 12. és 28-a között Granasztói György professzor, miniszterelnöki főtanácsadó, a Magyar Corvin-lánc Iroda vezetője hivatalos látogatást tett az Amerikai Egyesült Államokban, ahol Bor Zsolt, Lukács János, Oláh György és Zsigmond Vilmos testületi tagokkal folytatott megbeszéléseket.

A Magyar Corvin-lánc kitüntetések átadása

2012. május 30-án, szerdán az Országház Vadásztermében Áder János köztársasági elnök Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László házelnök jelenlétében átadta a Magyar Corvin-lánc kitüntetéseket Marton Éva operaénekes, tanszékvezető egyetemi tanárnak, Bor Zsolt fizikus, akadémikusnak, Kocsis Zoltán zongoraművész, főzeneigazgatónak, Jelenits István piarista szerzetes, tanárnak, valamint Vizi E. Szilveszter neurológus, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnökének. A kitüntetések átadása után az Országház Gobelin termében a Magyar Corvin-lánc Testület megtartotta alakuló ülését, melyen megerősítették 2001-ben megválasztott elnökük, Nemeskürty István elnöki pozícióját, és alelnökké választották Marton Éva operaénekes, tanszékvezető egyetemi tanárt.

Fotó: Pelsőczy Csaba

 

A Kormány rendelete a Magyar Corvin-lánc kitüntetésről valamint a Magyar Corvin-lánc Testületről.

A Magyar Közlöny 2012. április 26-i, 50. számában megjelent a Kormány 86/2012. (IV. 26) Korm. rendelete, melyet a Kormány Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. §-a (2) bekezdése e) pontjában kapott felhatalmazás alapján a Magyar Corvin-lánc kitüntetésről, valamint a Magyar Corvin-lánc Testületről alkotott.

Megjelent az új kitüntetési törvény

A Magyar Közlöny 2011. december 30-i, 158. számában megjelent a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény, melyet az Országgyűlés Magyarország címerének és zászlajának használatáról a nemzeti jelképek alkotmányjogi jelentőségéhez és a nemzet tudatában elfoglalt helyéhez méltóan, a mára hagyománnyá vált jelképhasználati szokásokat is elismerve, továbbá a kimagasló teljesítmények elismerése érdekében – az Alaptörvény végrehajtására az Alaptörvény I cikk (4.) bekezdése alapján alkotott.

Elhunyt Makovecz Imre

2011. szeptember 27-én, kedden 76 éves korában elhunyt Makovecz Imre építész, az organikus építészet nemzetközi hírű Kossuth díjas építésze, a Magyar Művészeti Akadémia örökös elnöke, a Magyar Corvin-lánc kitüntetés birtokosa, a Magyar Corvin-lánc Testület tagja.

Kinevezték a Magyar Corvin-lánc Iroda vezetőjét.

A Magyar Corvin-lánc kitüntetés alapításáról és alapszabályáról szóló 2/2001. (VIII. 14.) ME rendelet 1 §-ában foglalt jogkörében Orbán Viktor miniszterelnök 2011. április 1-jei hatállyal dr. Granasztói György történészt a Magyar Tudományos Akadémia doktorát, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem professor emeritusát nevezte ki a Magyar Corvin-lánc Iroda vezetőjévé.