Hírek

Két Nobel-díjas tudós, Prof. Dr. Karikó Katalin biokémikus és Prof. Dr. Krausz Ferenc fizikus Magyar Corvin-lánc kitüntetésben részesült

Fotó: Sándor-palota

Dr. Sulyok Tamás köztársasági elnök a tudományos munkájukat 2023-ban Nobel-díjjal elismert két világhírű magyar kutatónak, Prof. Dr. Karikó Katalin biokémikusnak és Prof. Dr. Krausz Ferenc fizikusnak adta át a Magyar Corvin-lánc kitüntetést a Sándor-palotában tartott ünnepségen 2024. június 18-án. A kitüntetéssel egyúttal a Magyar Corvin-lánc Testület tagjává válik a két tudós, így a jövőben ők is közreműködnek a Testület tudomány, művészet, magyar oktatás és művelődés fellendítését célzó küldetésének megvalósításában.

Dr. Sulyok Tamás köztársasági elnök köszöntőjében elmondta: Karikó Katalin és Krausz Ferenc rendkívüli tudományos teljesítményeik elismeréseként a Magyar Corvin-lánc kitüntetésben részesülnek, ezzel először történik meg, hogy egyszerre két Nobel-díjas tudós is csatlakozik a Testülethez. Kiemelte, mindketten a tavalyi év főhősei voltak, akik világszerte elismerést szereztek Magyarországnak. Áttörő felfedezéseik nemcsak a tudományos közösséget gazdagították, hanem nemzeti büszkeséget és dicsőséget is hoztak hazájuknak. Beszédében méltatta a két tudós szerénységét, alázatát, valamint a haza és szülőföld iránti elkötelezettségét, ami mindannyiunk számára példaként szolgál.

Prof. Dr. Karikó Katalin Nobel-díjas biokémikus, Magyar Szent István-renddel és Széchenyi-díjjal kitüntetett kutatóbiológus, a Magyar Tudományos Akadémia tiszteleti tagja, az Academia Europaea, a német Leopoldina Nemzeti Tudományos Akadémia, a Francia Tudományos Akadémia, az Amerikai Nemzeti Orvostudományi Akadémia és a Pápai Életvédő Akadémia tagja, a Pennsylvania Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem professzora, egyetemi tanár; egyedülálló tudományos munkássága, a szintetikus mRNS-alapú vakcinák orvosi technológiájának kifejlesztését megalapozó korszakos felfedezése, a magyar tudományos élet erősítésében és hírnevének növelésében, valamint a magyar felsőoktatás támogatásában játszott jelentős érdemei elismeréseként kapta a Magyar Corvin-lánc kitüntetést.

Prof. Dr. Krausz Ferenc Nobel-díjas és Wolf-díjas fizikus, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja, az Academia Europaea, az Osztrák Tudományos Akadémia, az Orosz Tudományos Akadémia, a német Leopoldina Nemzeti Tudományos Akadémia tagja, a müncheni Lajos–Miksa Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára, a garchingi Max Planck Kvantumoptikai Intézet igazgatója; a Molekuláris- Ujjlenyomat Kutató Központ ügyvezetője és tudományos igazgatója; jelentős kutatói és tudományos munkássága, az attoszekundumos fizika megalapozását meghatározó felfedezései és úttörő kutatási eredményei, valamint mérvadó oktatói munkája és példaértékű társadalmi szerepvállalása elismeréseként vehette át a Magyar Corvin-lánc kitüntetést.

Az ünnepségen Karikó Katalin és Krausz Ferenc kifejezte köszönetét és elmondta, milyen rendkívüli megtiszteltetés számukra, hogy az ország legnagyobb kiválóságait tömörítő Magyar Corvin-lánc Testület tagjai lehetnek. Kifejezték elkötelezettségüket, hogy minden tudásukkal és tapasztalatukkal igyekeznek segíteni és inspirálni a jövő kutatóit, valamint támogatni a hazai tudományos munkát és egyetemi oktatást.

Prof. Dr. Vizi E. Szilveszter, a Magyar Corvin-lánc Testület elnöke a kitüntetetteknek gratulálva kifejezte örömét, hogy Karikó Katalin és Krausz Ferenc személyében két olyan világhírű tudóssal bővül a Testület, akik követendő példát jelentenek a magyar fiatalok és kutatók számára egyaránt. Hozzátette, a Magyar Corvin-lánc Testület két új tagja is bizonyítja, hogy a magyar szellemi elit világszínvonalon tud teljesíteni, a magyarok sokat tudnak adni a világnak. Hangsúlyozta, a Magyar Corvin-lánc Testület a magyar tudomány, kultúra és művészetek legjobbjainak társasága, a két kiváló tudóssal tovább erősödött és gyarapodott. Karikó Katalin felfedezése az emberek millióinak életét mentette meg, Krausz Ferenc fizikus pedig beláthatatlan lehetőségeket nyitott a tudományban. Vizi E. Szilveszter elnök az ünnepségen átnyújtotta a Magyar Corvin-lánc történetét bemutató kétkötetes album számozott példányait az új kitüntetetteknek.

A Magyar Corvin-láncról és a Magyar Corvin-lánc Testületről szóló 2023. évi XLIX. törvény szerint a Magyar Corvin-lánccal kitüntetettek száma egy időben nem haladhatja meg a tizenötöt. A kitüntetés legutóbbi átadására 2018-ban került sor, a Magyar Corvin-lánc Testületnek azóta 12 tagja volt, ami a mai nappal 14 főre bővült.

Szívből gratulálunk Karikó Katalinnak és Krausz Ferencnek a Magyar Corvin-lánc kitüntetéshez!

 


Dr. Sulyok Tamás köztársasági elnök úr és felesége, Nagy Zsuzsanna asszony, Prof. Dr. Vizi E. Szilveszter úr, a Corvin-lánc Testület elnöke meghívására látogatást tett a Roheim-villában

A látogatás alkalmával Dr. Sulyok Tamás köztársasági elnök úr és Nagy Zsuzsanna asszony megtekintették a 124 éve épült városi palotát, amelynek eredeti fényét visszaállító rekonstrukciója másfél évvel ezelőtt fejeződött be, és amely azóta a Corvin-lánc Testület székhelyeként rendszeres kulturális és szakmai eseményeknek ad otthont. Az elnöki pár megnézte a francia reneszánsz stílusú, eklektikus elemekben gazdag műemlék épületet és annak reprezentatív termeit. Az épület emlékei közé tartozik gróf Tisza István egykori magyar miniszterelnök 1918. október 31-én merénylet következtében történt tragikus halála is.

Prof. Dr. Vizi E. Szilveszter a Fogadócsarnokban elhelyezett óriás ledfalon kivetített interaktív tartalom segítségével nyújtott rövid tájékoztatást az 1930-ban alapított és 2001-ben megújított Corvin-láncról, a Testület működéséről, a korábbi kitüntetettekről – köztük Wlassics Gyula jogászprofesszorról, vallás- és közoktatásügyi miniszterről, a Testület első elnökéről és Oláh György vegyészprofesszorról, kémiai Nobel-díjasról –, továbbá a jelenlegi kitüntetettekről, akik egyben a Corvin-lánc Testület tagjai.

Fotók: Sándor-palota

 


Elvarázsolta a résztvevőket Szeleczki Artúr tenor és Gyökér Gabriella zongoraművész Robert Schumann Dichterliebe dalestje

Teltházas dalestet tartottak 2024. június 12-én a Ligetparti esték sorozat keretében a Corvin-lánc Testület székházában. A közönséget Marton Éva professor emeritus, a Nemzet Művésze, a Magyar Corvin-lánc Testület alelnöke üdvözölte, akinek meghívására érkeztek az előadók, Szeleczki Artúr tenor, a Magyar Állami Operaház Junior Prima díjjal elismert magánénekese, Marton Éva korábbi tanítványa és Gyökér Gabriella zongoraművész. A Marton Éva művésznő által összeállított műsorban Robert Schumann Dichterliebe (A költő szerelme) című dalciklusa hangzott el.

Dr. Zalányi Viktória Eszter, a Testület főtitkára is köszöntötte a résztvevőket. Elmondta, hogy a Testület küldetésének támogatására indították el színvonalas programjaikat, és kifejezte örömét, hogy az idei, immár harmadik estet növekvő érdeklődés mellett szervezték, hagyományteremtő jelleggel.

A Dichterliebe című dalciklust Robert Schumann Heinrich Heine verseire komponálta. A mű egy érzelmi utazásra invitálta a hallgatókat, bemutatva a szerelem különböző szakaszait, az eufóriától a fájdalmon át az elengedésig, amely egy új kezdetre nyit lehetőséget. A közönség nagy tetszéssel fogadta az előadást, és vastapssal köszönte meg az előadóknak a felejthetetlen zenei élményt.

Az előadás után a vendégek tárlatvezetés keretében tekinthették meg a Roheim-villát és nyerhettek bepillantást annak történelmi-művészeti múltjába.

A Ligetparti esték programsorozat ősszel folytatódik, a rendezvények meghívóját, kérjük, figyeljék a honlapunkon.


 

Vizi E. Szilveszter, a Magyar Corvin-lánc Testület elnöke kapta a 2024. évi MAT Antall József Díjat

A Magyar Atlanti Tanács (MAT) Elnöksége Prof. Dr. Vizi E. Szilveszternek, a Magyar Corvin-lánc Testület vezetőjének, a Magyarország Barátai Alapítvány elnökének, valamint a MAT tiszteletbeli elnökének ítélte oda a 2023 szeptemberében alapított Antall József Díjat. A MAT munkájának kimagasló támogatásáért járó elismerés különös jelentőséggel bír, mivel Vizi professzor a második személy, aki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár után megkapta a rangos kitüntetést. A 2024. május 28-án a MAT éves közgyűlésének megnyitása előtt megtartott ünnepségen Csóti György, a MAT elnöke adta át a díjat Prof. Dr. Vizi E. Szilveszternek.

A díjazott munkáját Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke, a MAT alelnöke méltatta.

Az Antall József Díjat minden évben egy magyar és/vagy külföldi személy, illetve intézmény kaphatja meg, aki vagy amely kiemelkedő teljesítményt nyújtott az atlantizmus gondolatának népszerűsítésében.

Forrás: https://mat.hu

A Magyar Corvin-lánc Testület
tisztelettel meghívja a kedves zenerajongókat

2024. június 12-én, szerdán 18:00 órától a

Ligetparti esték sorozat dalestjére

Műsor: Robert Schumann: Dichterliebe (A költő szerelme)
 

Ének: Szeleczki Artúr tenor
a Magyar Állami Operaház Junior Prima díjjal elismert
magánénekese, Marton Éva asszonynak, a Nemzet Művészének,
a Magyar Corvin-lánc Testület alelnökének korábbi tanítványa

Zongora: Gyökér Gabriella

Fedezze fel Ön is a zene és a költészet varázslatos harmóniáját!

A Dichterliebe dalciklust 1840-ben komponálta Robert Schumann Heinrich Heine Lyrisches Intermezzo című művének 16 versére építve. Schumann zenei zsenialitása megnyilvánul kifejező kompozícióiban, amelyek tökéletesen megragadják Heine költészetének érzelmi mélységét és finom árnyalatait. A zene és a szöveg harmonikus ötvözete mély érzelmi élményt nyújt, ennek köszönhetően vált a Dichterliebe a zeneirodalom örök klasszikusává.

***

Helyszín: Roheim-villa, 1146 Budapest, Hermina út 45., érkezés 17:45 órától

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött:
Teltház miatt a jelentkezés lezárult!

Az előadás után szeretettel várjuk vendégeinket egy rövid, vezetett látogatásra a Roheim-villában.

 


A Yale Egyetem tiszteletbeli doktorává avatták Lovász Lászlót, a Magyar Corvin-lánccal kitüntetett matematikust a kombinatorikában végzett úttörő munkásságáért

Az amerikai egyesült államokbeli Yale Egyetem 2024. május 20-án megrendezett diplomaosztó ünnepségén kilenc kiemelkedő személyt választott tiszteletbeli doktorai közé, köztük Lovász Lászlót, a Magyar Corvin-lánccal kitüntetett matematikust, a Magyar Corvin-lánc Testület tagját. Lovász László, aki több mint fél évtizeden át tanított a neves egyetemen, a műszaki és technológiai tudományok doktora címet vehette át.

Lovász László - Fotó: mta.hu /Mudra László

A tiszteletbeli oklevelek adományozása a Yale Egyetemen 1702 óta hagyomány, és az úttörő, kiemelkedő teljesítmény vagy a közjóhoz való példamutató hozzájárulás elismerését célozza. A méltatás szerint Lovász László zseniális matematikus és elméleti informatikus, akinek a kombinatorika területén végzett úttörő munkája az emberiséget szolgáló és előre vivő valós alkalmazásokhoz vezetett az informatikában, a mérnöki és műszaki tudományokban, a statisztikában és a természettudományokban.

Az egyetemen kiemelték, hogy Lovász László már szinte minden elismerést megkapott, amit matematikus elérhet, köztük a tudományterület legmagasabb kitüntetését, az Abel-díjat is. Hangsúlyozták, hogy számukra nagy megtiszteltetés, hogy elfogadta a műszaki és technológiai tudományok doktora cím átvételét attól az egyetemtől, ahol több mint fél évtizeden át tanított és kutatott.

Lovász László munkásságát a Szent István-rend és a Corvin-lánc kitüntetéssel, valamint az Abel-, Kiotó- és Wolf-díjakkal is elismerték már. A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) és az amerikai National Academy of Sciences rendes tagja, 2014 és 2020 között az MTA elnöke volt. Több mint háromszáz tudományos publikáció és tíz könyv szerzője vagy társszerzője.

Gratulálunk az újabb elismeréshez!


Nagy sikerű kamarakoncertet adott a tehetséges növendékekből álló Trio Mikrokosmos a Corvin-lánc Testület Ligetparti esték programsorozata keretében

A Corvin-lánc Testület Ligetparti esték sorozatának legutóbbi eseményén, Prof. Emer. Ks. Marton Éva alelnök asszony meghívására és védnökségével, nagy sikerű, teltházas koncertet adott a Zeneakadémia növendékeiből álló Trio Mikrokosmos kamaraegyüttes. Az est folyamán Joseph Haydn, Johannes Brahms, Antonín Dvořák és Franz Schubert izgalmas művei hangzottak el, amelyeket a közönség nagy lelkesedéssel fogadott. Marton Éva alelnök asszony köszöntőbeszédében kiemelte a Corvin-lánc Testület küldetésében is megfogalmazott elkötelezettségét a hazai tudomány, művészetek és oktatás fellendítése, valamint Magyarország nemzetközi jó hírnevének erősítése iránt.

Marton Éva elmondta, hogy az ő kezdeményezésére életre hívott Ligetparti esték sorozat egyik fontos célja a fiatal tehetségek támogatása, mely révén bemutatkozási és gyakorlatszerzési lehetőséget biztosítanak számukra a nagyközönség előtt. E koncertek nagy jelentőségűek, mivel a hallgatóknak kevés ilyen alkalmuk adódik tanulmányaik során. Kiemelte, hogy a Trio Mikrokosmos mindhárom tagja – Fóris Zsófia (hegedű), Forgó Boglárka (cselló) és Lescsinszky Áron (zongora) – elismerésre méltó teljesítményt nyújtanak.

A Trio Mikrokosmos zenészei 2019 óta dolgoznak intenzíven együtt, azóta folyamatosan bővítik repertoárjukat. Számos szólóhangszeres verseny díjazottjai, és kamaraformációként is több szép sikert értek el. Ezek közül kiemelkedő a IX. Országos Kamarazene Versenyen szerzett első díjuk, ahol előadói különdíjban is részesültek, illetve idén februárban a Zeneakadémia által rendezett Weiner Leó Országos Kamarazene Versenyen a vonós és zongorás kamarazene-kategória első díját és a közönségdíjat is elnyerték.

A koncert után a vendégek Faragó Imre vezetésével körbejárták a Corvin-lánc Testületnek otthont adó Roheim-villát, mely során megtekinthették a villa eredeti állapota szerint felújított lenyűgöző termeit, és megismerhették viszontagságos történetét a 20. század történelmi viharaiban.

A szervezők szándéka, hogy a Ligetparti Esték koncertsorozat keretében még sok tehetséges fiatalnak nyújtsanak bemutatkozási lehetőséget a résztvevők nagy örömére.


Dr. Zalányi Viktória Eszter újonnan kinevezett főtitkárként támogatja a Magyar Corvin-lánc Testület tevékenységét

A Magyar Corvin-lánc Testület dr. Zalányi Viktória Esztert választotta új főtitkárnak, aki 2024. május 6-tól tölti be a tisztséget. A Magyar Corvin-lánc Testület főtitkára a Testület határozatai és Prof. Dr. Vizi E. Szilveszter elnök iránymutatásai alapján működteti és vezeti a titkársági szervezetet, támogatva a Testület törvényben előírt kötelezettségeinek teljesítését. A főtitkári kinevezés határozott időtartamra, öt évre szól.

A jogász és közszolgálati menedzser végzettségű dr. Zalányi Viktória Eszter pályáját 2010-ben kezdte a központi közigazgatásban, ahol tíz évig dolgozott különböző területeken és beosztásokban, ezt követően 2020-tól az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Titkárságának főtitkári tisztét töltötte be. 2024-ben a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat Központjának működtetési vezérigazgató-helyettesévé nevezték ki. Munkája elismeréseként 2017-ben a Honvédelemért kitüntető cím III. fokozatát kapta, 2024-ben pedig a Magyar Érdemrend lovagkereszt kitüntetésben részesült.

A Magyar Corvin-lánc Testület, a Magyar Corvin-láncról és a Magyar Corvin-lánc Testületről szóló 2023. évi XLIX. törvényben foglaltak szerint munkálkodik a tudományok és a művészetek, a magyar nemzeti oktatás és művelődés fellendítésén, valamint őrködik a Corvin-lánc tekintélye felett. A Köztársasági Elnök, a Miniszterelnök vagy az Országgyűlés Elnökének felkérésére véleményt nyilvánít, közérdekű javaslatot tesz, és nyilvános állásfoglalást tehet közzé a fenti témákat érintő, vagy egyéb állami döntések tervezetével kapcsolatban.

A Magyar Corvin-lánc Testület főtitkári tisztét korábban Dr. Klinghammer István akadémikus, a Magyar Corvin-lánc Iroda vezetője töltötte be egyszemélyben, aki továbbra is vezetője a Corvin-lánc Irodának.


2024. május 16.

Meghívó

A Magyar Corvin-lánc Testület

tisztelettel meghívja a kedves érdeklődőket

2024. május 16-án, csütörtökön 18:00 órátólLigetparti esték című programsorozatában megrendezésre kerülő

Trio Mikrokosmos kamarakoncertjére

Fóris Zsófia (hegedű)
Forgó Boglárka (cselló)
Lescsinszky Áron (zongora)

MŰSOR:

  • J. Haydn: No. 39 G-dúr "Gypsy" trió, Hob.XV/25 – 3. tétel
  • J. Brahms: No. 2 C-dúr trió op. 87 – 2. tétel
  • A. Dvořák: No. 4 e-moll "Dumky" trió op. 90 - 4.-5.-6. tétel
  • F. Schubert: No. 2 Esz-dúr trió D. 929 - 2. tétel
  • J. Haydn: No. 45 Esz-dúr trió Hob. XV/29 - 3. tétel

Helyszín: Roheim-villa, 1146 Budapest, Hermina út 45., érkezés 17:45 órától

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. http://www.corvinlanc.hu/jelentkezes

Az előadás után szeretettel várjuk Vendégeinket egy rövid, vezetett látogatásra a Roheim-villa épületében.

2024. április 26.

Piros Ildikó Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja,

a "Ligetpari esték" programsorozatunkban,

"Abigél titkai,Töredékek Szabó Magda (1917-2007) életművéből" címmel

tartott előadást a Roheim-villában.

2024. április 18.

Építőipari Nívódíj

A Roheim-villa épülete műemlék helyreállítási és rekonstrukció kategóriában elnyerte a 2023. évi Építőipari Nívódíjat. A díjról szóló emléktábla felavatására 2024. április 18-án, ünnepélyes keretek között került sor az épület aulájában. A jelenlévőket Prof. Dr. Vizi E. Szilveszter, a Magyar Corvin-lánc Testület elnöke köszöntötte, beszédet mondott Dr. Klinghammer István a Magyar Corvin-lánc Iroda vezetője, Tolnay Tibor az Építőipari Mesterdíj Alapítvány Bíráló Bizottság elnöke, Béres Lajos a LAKI Épületszobrász Zrt. vezérigazgató-helyettese, valamint Bálint Péter az Építőipari Mesterdíj Alapítvány Bíráló Bizottság elnökhelyettese, aki átadta a kitüntető okleveleket. Jelen voltak a tervezők, a generálkivitelező konzorcium tagjai, alvállalkozóik és a lebonyolítók képviselői, valamint a meghívott vendégek.

2024. március 26.

„Pro scientia – litteris – et artibus”

A Magyar Corvin-lánc Testület Tagjai zártkörű, informális ülést tartottak 2024. március 26-án a Magyar Tudományos Akadémia Klubjában, ahol tárgyaltak a Testület törvényből adódó feladatairól, illetve azok megvalósítási részleteiről. A fotón a résztvevő Testületi Tagok, a Magyar Corvin-lánc kitüntetettjei, középen Marton Éva alelnök, Vizi E. Szilveszter elnök (j) és Melocco Miklós (b), mögöttük (b-j) Martonyi János, Lovász László, Huszti Péter, Maróth Miklós és Sótonyi Péter.

A Magyar Corvin-lánc Testület Tagjai szeretettel gratulálnak Prof. Dr. Martonyi Jánosnak, Magyarország korábbi külügyminiszterének a Magyar Érdemrend nagykeresztje kitüntetéshez, amelyet Dr. Sulyok Tamás köztársasági elnök adott át a 80. születésnapját ünneplő Professor emeritusnak, a Sándor-palotában rendezett ünnepi fogadás keretében, 2024. április 5-én.

(Fotók: MCLT és Sándor-palota)

 

2024. március 20.

2024. március 20-án ismét megnyitotta kapuit a Roheim-villa.
A látogatók tárlatvezetéssel tekinthették meg a századfordulón épült és napjainkra újjászületett villát.

 

 

2024. március 12.

„Európai Örökség – Keresztény Gyökerek”

A Magyar Corvin-lánc Testület időről-időre megnyitja a Roheim-villa kapuit, olyan jeles programokat kínálva, mint a Dr. Maróth Miklós professzor, a Magyar Corvin-lánc kitüntetettje által összeállított „Európai Örökség – Keresztény Gyökerek” című konferencia. A Professzor meghívott vendégelőadói, hazai és nemzetközi szinten is a témák legelismertebb képviselői voltak. 

Prof. Dr. Vizi E. Szilveszter a Magyar Corvin-lánc Testület elnöke érdeklődést keltő megnyitó beszédében hangsúlyozta, a Testület Tagjai a kitüntetés jelmondata szerint „Pro scientia, litteris et artibus” a tudomány, irodalom és művészetek ápolása és terjesztése érdekében látják el köztestületi feladataikat. Maróth professzor köszöntő beszéde, nemcsak a szellemi eligazodásban segített a kiválasztott témákat tekintve, hanem felemelő volt a lélek számára is.

A kitüntettek közül jelen volt Marton Éva világhírű operaénekes, a Magyar Corvin-lánc Testület alelnöke, akinek emlékezetes Wagner szerepeire külön utalás történt az előadások során, a történelmi hősnők említése kapcsán. Jelen volt Prof. Dr. Sótonyi Péter akadémikus, aki szintén kitüntetett és a Testület Tagja. Az előadók az elhangzott előadások sorrendjében:

Adorjáni Zsolt: „Hazugságot nem ismerő üllőn kovácsold nyelvedet!” Az uralkodóval való költői beszéd hagyománya az antikvitásban és azon túl.

Szovák Kornél: „Kezdetben azáltal növekedett a római birodalom …” A Róma-eszme a középkori nyugati és hazai hagyományban.

Takács Imre: A gótika megérkezése Magyarországra.

Tusor Péter: Antiquitás és modernitás között. A pápaság a kora újkorban.

Az eseményt megtisztelték jelenlétükkel történészek, a tudomány, művészet és művészettörténet, a diplomácia, partnerszervezetek, valamint a hazai és nemzetközi média képviselői, akiknek ezúton is köszönjük jelenlétüket.

„Európai örökség – keresztény gyökerek” című rendezvény programja (PDF)

Kapcsolódó sajtómegjelenés:

https://hungarytoday.hu/european-heritage-christian-roots-budapest-conference/

 

2024. február 22-23.

A budapesti ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium diákjai a Tisza István és a dualizmus kora témájú rendhagyó történelem órán vettek részt több csoportban.

 

2024. január 29.

A gödöllői Török Ignác Gimnázium diákjai a Tisza István és a dualizmus kora témájú rendhagyó történelem órán vettek részt két csoportban.

 

2024. január 22-én a Roheim-villa bemutatása a "Magyar Kultúra Napja" alkalmából

A budapesti Herminamező szecessziós épülete, az 1900-ban épült Roheim-villa 2023-ra megújult.
A dualizmus-kori Budapest egyik különleges alkotása rekonstrukcióját követően építőipari Nivó-díjban részesült.
Az épület a Magyar Corvin-lánc Testületnek ad otthont, mely a magyar kultúra napja alkalmából megnyitotta kapuit az érdeklődő látogatók előtt.

 

2023. december 20.

A Testület székháza, a Roheim-villa rekonstrukciója 2023-ban építőipari Nivó-díjban részesült.

2023. december 15.

A Magyar Corvin-lánc Testület ünnepi közgyűlést tartott székhelyén, a Roheim-villában.

 

2023. november 15.

A Magyar Corvin-lánc Testület harmadik klubestjét rendezte a felújított Roheim-villában.

Matronyi János báró zalánkeméni Wlassics Gyuláról, a Magyar Corvin-lánc Testület első elnökéről emlékezett meg előadásában.

A rendezvényhez kapcsolódó cikkek:

https://orszagut.com/tudomany/egy-elfelejtett-szabadelvu-uzenete-martony...

https://friendsofhungary.hu/Media/Default/Asztal/MOBA_magazin-e_2023_tel...

 

2023. november 9 és 16.

A Budapesti Piarista Gimnázium diákjai vettek részt a Tisza István és a dualizmus kora témájú rendhagyó történelem órán.

 

2023. november 6.

A Magyar Corvin-lánc Testület közgyűlést tartott székhelyén, a Roheim-villában


2023. október 26.

Tisza István halálának 105. évfordulója alkalmából konferencia emlékezett a tragikus sorsú miniszterelnökre meggyilkolásának helyszínén, a Roheim-villában, a Testület székházában.

A konferencián:

Dr. Anka László, a VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár munkatársa: Tisza István lelki vívódásai 1914 júliusában és 1918 októberében a világháborúval kapcsolatban,

Dr. Köő Artúr, a Magyarságkutató Intézet segédmunkatársa: Küzdelem Erdélyért a népiskolákban. Tisza István és a román nemzetiségi képviselők közötti tárgyalások,

Dr. Maruzsa Zoltán, a Belügyminisztérium államtitkára: Tisza István külpolitikai nézetei,

Dr. Szakály Sándor professzor, a VERITAS Történetkutató Intézet és levéltár főigazgatója, a Károli Gáspár Egyetem kutató professzora: Politikus vagy államférfi? Tisza István megítéléséről,

Dr. Nánay Mihály, a Rubicon Intézet tudományos főmunkatársa: Tisza István és a Habsburgok címmel tartottak értékes előadást.

A konferencia keretében a Magyar Corvin-lánc Testület elnökhelyettese, Marton Éva, Szent István Renddel kitüntetett művésznő koszorúzta meg a villa falán Tisza István emléktábláját, és elhelyezte tisztelgő koszorúját a Szeretjük Zuglót Egyesület képviselete is. A koszorúzáson Mihályfi-Tóth Alex, az Országgyűlési Múzeum munkatársa felolvasta Tisza Istvánnak, a Nemzeti Munkapárt díszebédjén, 1913. június 19-én mondott pohárköszöntőjét, amely az államférfi ars poeticájának tekinthető.

 

2023. október 19.

Magyar Amerikai Koalíció díját vette át Prof. Dr. Vizi E. Szilveszter, a Magyar Corvin-lánc Testület elnöke. A kitüntetést a tudományos területen elért sikereiért és a magyar-amerikai diaszpórával való kapcsolatok előmozdításáért folytatott munkájáért ítélték neki.
E rangos kitüntetést 2016-ban Dr. Martonyi János volt külügyminiszter, a Corvin-lánc Testület tagja is megkapta.

A rendezvényhez kapcsolódó cikkek:

Prof. E. Sylvester Vizi Recipient of 2023 Hungarian American Coalition Award (hungarytoday.hu)

Gálavacsora az Amerikai Magyar Koalícióban – Eseménybeszámoló és beszélgetés a díjazottakkal - Bocskai Rádió (bocskairadio.org)

Gálavacsora az Amerikai Magyar Koalícióban – Eseménybeszámoló és beszélgetés a díjazottakkal - YouTube

Magyar Kulturális Központ New York | Dr. E. Sylvester Vizi és a Bostoni Bartók Béla Magyar Iskola tiszteletére rendezték meg a 18. Hungarian American Coalition díjátadó gálaeseményét (culture.hu)

Az eddigi díjazottak (pdf)

 

2023. október 11.

"Ligetparti varázslat - A Roheim-villa feltámadása"

A könyv bemutatójára 2023. október 11-én került sor a Testület székházában, a Roheim-villában.

A 151 oldalas, 152 képpel illusztrált művet a szerző, Buza Péter jeles Budapest-történész élvezetes családtörténeti és építéstörténeti beszélgetés keretében mutatta be. Az érdeklődő közönség - a negyedik generációs családtag, Imi Roheim jelenlétében - megismerte az építtető Roheim-család sorsát, a pazar villa építésének, pusztulásának, majd felújításának történetét.

A könyv online elérhető a honlapunkon: lapozható, nagyítható, szócikkre is kereshető változatban.

 

 

2023. szeptember 22.

"A középkori Magyarország településeinek atlasza"

Az atlasz bemutatójára 2023. szeptember 22-én került sor a Testület székházában, a Roheim-villában.

A Corvin-lánc Testület kiadásában készült művet Faragó Imre, a térképmű főszerkesztője mutatta be.

Az atlasz a középkori Magyar Királyság területén valaha létezett településeket mutatja be a honfoglalástól a mohácsi vészig. Az atlasz 1:200 000-es méretarányú 64 szelvényén 24047 település jellegű objektum szerepel. Ezekből 22667 falu, mezőváros vagy város, 974 vár vagy várkastély, 406 kolostor.

A középkorban létezett, de az idők során elpusztult települések forrásai az egykori feljegyzések, okiratok, adóösszeírások, illetve a modern kor régészeti kutatási, illetve Györffy Györgynek az Árpád-kort feldolgozó, bemutató sorozata és Csánki Dezső munkája, aki a Hunyadiak korának dokumentumait dolgozta fel.

A középkori Magyarország településeinek atlasza - online elérhető, lapozható, kereshető tartalom. A vektoros térképek mérete miatt, esetenként lelassulhat egyes oldalak betöltése, kérjük várjon pár másodpercet, és amíg "pörög" a homokóra, ne kattintson új oldalra!

Az Atlasz településneveihez az online keresőfelület ide kattintva érhető el.

 

2023. június 16.

A Magyar Corvin-lánc Testület klubestjén Marton Éva világhírű énekes, a Testület alelnöke, Szent István renddel kitüntetett, Kossuth-díjas művész volt a meghívott előadó.

Az estén a művésznő nagyívű életpályájára kapott a közönség rátekintést. Batta András professzor úr, a Zeneakadémia emeritus rektora volt Marton Éva beszélgető partnere, és a Művésznő parádés szerepeiből kaptunk vetített részleteket.

Marton Éva oktatói munkásságát két tanítványának  – Megyimórecz Ildikó és Szeleczki Artúr  – fellépése illusztrálta.

Kapcsolódó anyagok a Friends of Hungary, Hungary Today és az Ungarn Heute oldalain:

https://friendsofhungary.hu/magazinok/nyari-szam-2023
https://hungarytoday.hu/there-is-always-someone-worth-singing-for-birthday-talk-with-eva-marton/
https://ungarnheute.hu/news/es-gibt-immer-jemanden-fuer-den-es-sich-zu-singen-lohnt-geburtstagsgespraech-mit-eva-marton-93969/

2023. június 6.

„A földrajztudós Teleki Pál” címmel műhelybeszélgetésre került sor a Roheim-villában.

A rendezvényen Jeney János, a Magyarságkutató Intézet munkatársa Teleki Pál munkásságának amerikai vonatkozásait ismertette, és a Kárpát-medencéről megjelent korabeli etnikai térképeket elemezte.

Dr. Gercsák Gábor ny. egyetemi docens (ELTE) pedig Teleki Pálnak a Népszövetség Moszul bizottságában (1924-1925) végzett tevékenységét mutatta be.

2023. május 5.

"A Magyar Corvin-lánc Története" -

"Pro scientia, litteris et artibus" - a tudományért, irodalomért és művészetért - idézte beszédében Prof. Vizi E. Szilveszter, a Testület elnöke a kitüntetés jelmondatát.

Az ünnepélyes könyvbemutatóra 2023. május 5-én került sor a Testület székházában, a Roheim-villában.

A Corvin-lánc történetét Gyuricza Péter újságíró egyetemi docens kutatta fel és írta meg. A történelmi összefüggéseket a kötet lektora Ujvári Gábor történész, levéltáros világította meg.

Klinghammer István akadémikus, a Testület főtitkára úgy fogalmazott, "...mindig a múltból jön a fény, ami megvilágítja a jövőt. A megjelent kötet is egy lehetőség, hogy jobban lássuk a múltat, a Corvin-lánc birtokosait, akiket feladataik egybekapcsolnak az előttük álló jövő és az utánuk következő nemzedékekkel."

A bemutatóról további információk a sajtóban megjelent hírekből:

 

2023. április 28.

A Magyar Corvin-lánc Testület első klubestjét rendezte a felújított Roheim-villában.
Huszti Péter Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Művésze, a Testület tagja volt az előadó.
Shakespeare darabjaiban játszott szerepeiről, a szerző művészetéről osztotta meg gondolatait.
 

 

2023. április 26.

Látogatást tettek a Roheim-villában az épületben egykor lakók, tanulók és dolgozók képviselői.

„1949 májusában költözik be a villába az Állami Ipari Kiképző Otthon, s vele „társbérletben” a Nyomorék Gyermekek Állami Gyógypedagógiai Foglalkoztató Intézete, de hat esztendőn át nem találkozik a nyilvánosság egyetlen adattal sem arra vonatkozóan, hogy kik és mire használják -  ÁVH-kémközpont volt ez az „otthon”. A két intézmény az épületben átkeresztelt néven, 1957-től Állami Szociális Intézet néven 2001-ig, az épület kiürítéséig működik. Mozgássérültek tizennégytől harminc éves korig tanultak és laktak az épületben.”

 

2023. április 4.

A Sándor-palotában Novák Katalin köztársasági elnök asszony és Orbán Viktor miniszterelnök úr ebéden látta vendégül a Magyar Corvin-lánc Testület tagjait. "A Magyar Corvin-lánc Testület kiválóságai a nemzeti oktatás és művelődés fellendítésén gondolkodnak és dolgoznak."

 

2023. március 30.

A Roheim-villába látogatott a Shaanxi Tartomány Kulturális Örökségek Hivatalának igazgatója, Luo Wenli úr által vezetett delegáció, valamint a Rippl-Rónai Múzeum, a Göcseji Múzeum és a MODEM igazgatója.

A látogatás célja a kulturális kapcsolatok megerősítése, valamint a jövőbeli kulturális és akadémiai együttműködés megalapozása volt.

2023. március 21.

Megjelent Buza Péter „Ligetparti varázslat. a Roheim-villa feltámadása” című albuma a Magyar Corvin-lánc testület kiadásában. A 151 oldal terjedelmű, sok képpel illusztrált album bemutatja a villa építésének egykori, és napjaink felújításának jelenkori történetét, és az építtető Roheim család sorsát.

2023. március 15.

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulója alkalmából Maróth Miklós professzor úr a Magyar Érdemrend nagykeresztje kitüntetésben részesült több mint fél évszázados, nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő kutatói pályafutása, valamint a tudományos közéletben betöltött szerepe elismeréseként.

2023. március 13.

Az MTA Könyvtárában mutatta be Ézsiás Erzsébet "A tudás kincsesbányája" címmel Sótonyi Péter professzor úr életpályájáról írt kötetét a Lexica Kiadó.

2023. február 6-án a Magyar Corvin-lánc Testület tisztújító közgyűlést tartott székhelyén, a Roheim-villában.

A Testület újabb öt évre megválasztotta Vizi E. Szilveszter akadémikust elnöknek, Marton Éva akadémikust elnökhelyettesnek, Klinghammer István akadémikust főtitkárnak.

A közgyűlés egyhangúlag elfogadta a 2023. évi programtervet.

2022. december 19. A Roheim-villa felújítását végző Laki Zrt. és Possibuild Kft., valamint a tervező Mányi Stúdió vezetőivel a Magyar Corvin-lánc Testület tagjai megtekintették az átadás előtt álló székházat.

A Corvin-lánc Testület tagjai megköszönték a jelenlévő munkatársaknak azt a fantasztikus munkát, amelynek eredményeképpen Klinghammer István főtitkár úr vezetésével az épület tervezésében, az építkezésben, a közbeszerzésben, pénzügyi rendszerében részt vettek. Különös köszönet illeti a kormányzatot az anyagi segítségért.

A mai testületi ülésen egyhangú döntés született, hogy Orbán Viktor miniszterelnök úr jelenlétében felavatják a testület székházát.

Jelenits István piarista szerzetest 90. születésnapja alkalmából a testület nevében köszöntötték.

Marton Éva alelnök asszony és Huszti Péter testületi tag javaslatára a Testület tagjai egy-egy alkalommal munkásságukat, közéleti tevékenységét bemutatva találkozót szerveznek a Roheim-villában.